Wat het internet doet met uw hersenen

In 2010 schreef Nicholas Carr al dat het internet een onderbrekingssysteem is, gericht op het verdelen van aandacht. Drie jaar later heeft nagenoeg iedereen een smartphone, waardoor de visie van Carr nood heeft aan een aanpassing. Omdat onze aandachtsspanne almaar korter wordt, werd die aanpassing - ironisch genoeg - samengevat in een filmpje van vier minuten.

Sinds het boek van Carr is verschenen (The Shallows: What the internet is doing to our brains, nvdr.) hebben we met onze smartphone nog sneller en nog makkelijker toegang tot het internet. Wat meteen ook wil zeggen dat we een extra instrument in handen hebben om onze aandacht af te leiden.

Het uitgangspunt van onderstaand filmpje is duidelijk: we moeten momenten hebben waarop we niet worden afgeleid. Op die manier moeten we ingevingen kunnen verplaatsen van ons kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen.

Volgens animatiestudio Epipheo.tv wordt dat proces onderbroken als er opnieuw een foto van een kat onze mailbox of onze tijdlijn binnenkomt. "Die foto zal er over een paar uur ook nog wel zijn. Neem daarom elke dag de tijd om offline te gaan en je op een ding tegelijk te concentreren", klinkt het. 

De animatiestudio wil naar eigen zeggen in dit "tijdperk van informatie" echt goede ideeën omzetten naar dit soort filmpjes. Zo hoeven we niet te verdwalen.

lees ook