Weglopers blijven langer weg van huis

Jongeren die weglopen van huis, blijven steeds langer weg. Dat is een van de bevindingen uit het jaarverslag van Child Focus, de Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen.

Child Focus behandelde vorig jaar 2.433 dossiers, iets meer dan de 2.328 in 2011. Het aantal verdwijningsdossiers daalde tot 1.727 (1.794 in 2011), het aantal dossiers over seksuele uitbuiting steeg opnieuw sterk tot 706 (534 in 2011).

Het aantal wegloopdossiers bleef de voorbije jaren stabiel tussen 1.000 à 1.100. Child Focus merkt wel dat de periode die de jongeren wegblijven, steeds langer wordt. Zo bleven in 2008 slechts 4 op de 10 weglopers langer dan 48 uur weg. In 2012 waren dat er al 6 op de 10. Drie op de tien weglopers verdwenen vorig jaar langer dan een week (tegenover 2 op de 10 in 2008), 1 op de 10 bleef zelfs langer dan een maand spoorloos.

"De langdurigheid van het weglopen baart ons toch zorgen", zegt Heidi De Pauw van Child Focus. "Wij willen dan ook samen met de diensten die zich bekommeren om jongerenwelzijn, bekijken wat we eventueel kunnen doen. Wat is de oorzaak van dat langdurig weglopen en vooral, hoe kunnen we daar een antwoord op bieden."

Child Focus stelt ook vast dat steeds meer jongeren (28 procent van de dossiers in 2012) meerdere keren per jaar weglopen. Dat zijn vaak jongeren die weglopen uit een instelling.

Jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting zoeken volgens Child Focus veel meer dan vroeger zelf contact. De oprichting van de chatlijn nupraatikerover.be vorig jaar is daar niet vreemd aan: met ruim 100 jongeren werden 300 chatgesprekken gevoerd.