31 verdachten opgepakt in onderzoek naar diamantroof

In Zwitserland, Frankrijk en België zijn gisteren en vandaag 31 mensen opgepakt in het onderzoek naar de diamantroof op de luchthaven Brussels Airport. Dat meldt het Brusselse parket. Er zijn ook diamanten teruggevonden die werden buitgemaakt tijdens de roof.

In Frankrijk werd één verdachte opgepakt, een Fransman met een zwaar gerechtelijk verleden, en in Zwitserland gaat het om 6 verdachten. Vanochtend vielen 250 agenten van de Belgische federale politie binnen op een 40-tal plaatsen en arresteerden ze 24 personen.

In Zwitserland zijn verschillende diamanten teruggevonden die buitgemaakt werden bij de overval. Bij de huiszoekingen in België zijn grote geldsommen, luxewagens en andere goederen in beslag genomen. Alle verdachten zijn tussen 30 en 50 jaar oud. Wat de rol van de verschillende arrestanten is, is nog niet duidelijk.

"We gaan er wel van uit dat de man die in Frankrijk is opgepakt, één van de uitvoerders van de overval is", zegt Jean-Marc Meilleur van het Brusselse parket. "Minstens tien van de mensen die in België zijn opgepakt, waren al bekend bij het gerecht, onder meer voor gewapende overvallen. Zij maakten deel uit van het Brusselse criminele milieu."

De overval op de luchthaven van Zaventem op 18 februari werd gepleegd door minstens 8 gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen via een gat in de omheining het luchthaventerrein binnen en reden vervolgens tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond. De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten uit het vliegtuig en gingen er aan hoge snelheid vandoor. De waarde van de stenen bedroeg volgens het Antwerp World Diamond Centre zo'n 50 miljoen dollar.