"Bankrekeningen goedkoper en transparanter"

De Europese Commissie wil het voor consumenten gemakkelijker maken om de kosten voor een bankrekening in eigen land en andere EU-landen te vergelijken en over te stappen naar een andere bank.

"Vandaag is het voor Europese burgers onmogelijk om deel te nemen aan de samenleving zonder een bankrekening", meldt de Europese Commissie in een persbericht. "Hoewel banken in de hele Europese Unie actief zijn, is diezelfde mobiliteit niet te merken bij de burgers." Daar wil de Europese Commissie verandering in brengen.

Volgens het voorstel moeten banken hun klanten een duidelijk document aanbieden dat een duidelijk overzicht geeft van de basisdiensten en de bijhorende kosten. Ook moet in elk land een website bestaan waar die vergoedingen op onafhankelijke wijze vergeleken kunnen worden.

Daarnaast introduceert het voorstel een snelle en eenvoudige procedure om over te stappen naar een andere bank. Zo wordt de bank verplicht om bijvoorbeeld vaste betaalopdrachten binnen vijftien dagen over te hevelen naar de nieuwe rekening, het resterende bedrag over te maken en de rekening te sluiten. Dat moet ook een bank in een andere lidstaat kunnen zijn. In dat geval beschikken banken wel over een termijn van dertig dagen.