"Geen risico op algemene verspreiding coronavirus bij ons"

Een nieuw type van het coronavirus, waartoe ook het SARS-virus behoort, is voor het eerst vastgesteld in Frankrijk bij iemand die terugkeerde uit de Verenigde Arabische Emiraten. Dat meldt het Franse ministerie van Volksgezondheid. Voor ons land is het risico klein dat het virus hier circuleert.

"Het is het eerste en enige bevestigde geval in Frankrijk tot op heden" van dit nieuwe virus dat tot de familie van de coronavirussen behoort. Het virus dat leidt tot een acute ademhalingsinfectie, "is gemeld aan het Instituut van Gezondheidsbewaking", volgens het ministerie van Volksgezondheid.

De besmette persoon "ligt momenteel op de intensieve zorg en is in isolement geplaatst", zo meldt het ministerie dat "een epidemiologisch onderzoek heeft gelanceerd rond deze zaak".

Het nieuwe type coronavirus - nCoV in het medisch jargon - werd voor het eerst vastgesteld midden 2012. Het type kwam al voor in Saudi-Arabië, Jordanië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In totaal zijn achttien mensen wereldwijd overleden nadat ze besmet waren met dit virus, elf onder hen in Saudi-Arabië (foto links).

Momenteel beschikt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet over voldoende informatie om conclusies te trekken over de wijze en de bron van de overdracht van het virus. De WHO heeft opgeroepen tot waakzaamheid. Ze heeft vorige maand gezegd dat ze met internationale experts werkt en met landen waar gevallen werden vastgesteld om zo de situatie te evalueren.

Een epidemie van het SARS-virus (acuut ademhalingssyndroom) leidde tot de dood van meer dan 800 mensen in China in 2003. Het nieuwe virus is echter anders dan het SARS-virus, voornamelijk omdat het nierfalen veroorzaakt.

"Klein risico in ons land"

In ons land volgen het Referentiecentrum voor Respiratoire pathogenen en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) het probleem op de voet. "Op dit moment wijst niets erop dat het virus onder mensen circuleert in Europa: de geïnfecteerde patiënten zijn sporadische gevallen en er is geen risico op verspreiding onder de algemene bevolking", staat te lezen in een persmededeling.

"Het risico bestaat er vooral in dat een individuele reiziger ziek zou kunnen terugkeren uit het Arabisch Schiereiland. Dat valt immers nooit helemaal uit te sluiten. Maar we hebben de nodige tests in huis om dit virus op te sporen. We staan dus klaar om een eventueel verdacht geval bij mensen snel te detecteren," legt Isabelle Thomas, virologe bij het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP), uit.