"Maatregel moet voldoende doelmatig zijn"

Volgens Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) kan het principe van de band met de gemeente behouden blijven in het grond- en pandendecreet, maar zal het decreet wel wat aangepast moeten worden.

In een eerste reactie op de uitspraak van het Europees Hof van Justitie over het Vlaamse grond- en pandendecreet (lees: "Voldoende band met gemeente" in strijd met Europees recht) houdt Vlaams minister van Wonen Van den Bossche vast aan de voorwaarden voor een voldoende band met de gemeente bij de aankoop of het huren van een woning in bepaalde gemeenten.

Volgens Van den Bossche zegt het Europees Hof ook dat die voorwaarden wel kunnen "als ze voldoende doelmatig zijn". "Dus enkel voor mensen die zich het anders niet kunnen permitteren om in de streek te blijven wonen waarmee ze een band hebben opgebouwd", zegt ze.

Het decreet zal wel wat aangepast moeten worden, geeft ze toe. "Zoals het decreet het vandaag omschrijft, zonder die criteria, mag het in de toekomst inderdaad niet meer."