"Patiënt van spoed moet sneller ziekenhuisbed krijgen"

Wie na een bezoek aan de spoedgevallendienst van een ziekenhuis ook effectief moet worden opgenomen, moet daar steeds langer op wachten. Dat staat in het vakblad De Specialist. De spoedartsen willen dat versnellen.

In 2012 was de gemiddelde wachttijd voor een opname 5,5 uur. Sindsdien is dat alleen maar meer geworden.

Ziekenhuizen worden gefinancierd per opgenomen patiënt, en volgens de spoedartsen leidt dat tot wachtrijen op de spoed. Jan Stroobants, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Spoedartsen, wijst erop dat ziekenhuizen momenteel gestimuleerd worden om de planbare zorg zo performant te maken dat het bijna "not done" is om ergens een leeg bed te hebben.

Daardoor kunnen patiënten van de spoed niet meer dringend worden opgenomen. Het gevolg is dat er op de spoed regelmatig geen bed of stoel meer vrij is. "De mensen die moeten opgenomen worden, blijven wachten in de lokalen van de spoedgevallendiensten, want zij hebben alle zorg nodig van de artsen en verpleegkundigen op de spoed", zegt Stroobants in het radionieuws. "De mensen die in de wachtzaal zitten, moeten wachten tot er voor hen een plaats vrijkomt."

De spoedartsen vragen dan ook dat patiënten van de spoed sneller een ziekenhuisbed kunnen krijgen.