"Provincie blijft het best geplaatst voor de coördinatie"

Premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) hebben een bezoek gebracht aan Wetteren. Ze woonden er de vergadering van het crisiscentrum bij en namen een kijkje op de plaats van het treinongeluk. Zowel Di Rupo als Milquet lieten weten dat ze achter gouverneur Jan Briers blijven staan.

"We begrijpen de ongerustheid en het ongeduld bij de inwoners. Maar ik benadruk dat alle mogelijk federale, Vlaamse, provinciale en lokale middelen worden ingezet", zei premier Di Rupo op de persconferentie vanmiddag.

Milquet verdedigt ook de aanpak van de crisis. Ze zegt dat alle diensten van bij het begin van de ramp goed hebben samengewerkt en nog steeds goed samenwerken. "De samenwerking tussen de gemeentelijke, provinciale en federale diensten is uitstekend. We zullen nooit weten wat we hebben vermeden", aldus Milquet.

Di Rupo en Milquet blijven ook achter gouverneur Jan Briers staan. Gisteren werd de vraag gesteld of Briers de ramp wel moet blijven coördineren en of Binnenlandse Zaken de coördinatie niet beter overneemt.

De top van de federale regering kwam hier vanochtend over samen. Milquet zei toen dat ze een overdracht van de coördinatie naar Binnenlandse Zaken niet nodig vindt. "De federale diensten zijn trouwens vanaf het begin op het terrein. Zo zijn bijvoorbeeld de Civiele Bescherming en het leger federale diensten." Ook de premier stelt dat "de provincie het best geplaatst blijft om de coördinatie uit te voeren."

Nog 5 mensen in het ziekenhuis

Volgens het crisiscentrum zijn sinds het begin van de ramp in totaal een 200-tal personen naar het ziekenhuis gebracht. Vijf mensen blijven opgenomen, maar ze zijn buiten levensgevaar.