"Stukken van Braziliaanse Atlantis gevonden"

Braziliaanse geologen hebben stukken graniet gevonden op zo'n 1.400 kilometer voor de kust van Rio de Janeiro. Ze vermoeden dat er een verdronken continent ligt en spreken over "een Braziliaans Atlantis".

Op de bodem van de Atlantische Oceaan ligt een bergachtige regio, ontstaan door vulkanische activiteit. Geologen hebben de oceaanbodem onderzocht en een reeks stenen verzameld.

Bij die verzameling zijn stukken graniet gevonden, een gesteente dat normaal gezien enkel op droog land ontstaat. "Verder onderzoek is nodig, maar we zijn bijna zeker dat het sporen zijn van een verdronken continent", zegt Roberto Ventura Santos, de directeur van de Braziliaanse Geologische Dienst CPRM.

De stenen zouden miljoenen jaren oud zijn, wat de CPRM doet vermoeden dat het continent is ontstaan toen Zuid-Amerika wegdreef van Afrika en daardoor de Atlantische Oceaan ontstond. Het "Braziliaanse Atlantis" zou enkele miljoen jaren geleden verzwolgen zijn door de oceaan.

De geologen gaan nu boren op de plek waar de rotsblokken gevonden zijn. "Tegen het einde van het jaar willen we uitsluitsel over het verdronken continent", zegt Ventura Santos. Toch zijn er ook geologen die er twijfels bij hebben dat het om een verdronken continent gaat.

Atlantis beroert de gemoederen

Bestond de verzonken stad Atlantis of niet? Dat is al eeuwen de discussie.

Atlantis, Grieks voor "eiland van Atlas", werd voor het eerst vermeld door Plato in zijn dialogen Timaeus en Critias, rond 360 jaar voor Christus. Volgens hem zou vanop Atlantis een stuk van West-Europa en Afrika veroverd zijn rond 9.600 voor Christus. Na een mislukte poging om Hellas in te nemen, zou het eiland in de Middellandse Zee gezonken zijn.

Sindsdien duikt Atlantis op in heel wat geschriften, maar dan als figuurlijke verwijzing naar een vergane beschaving. Af en toe beweert iemand aanwijzingen gevonden te hebben voor het bestaan van Atlantis, maar tot op vandaag is er geen enkel bewijs voor.