"Vechten in Syrië in strijd met de Koran"

Een twintigtal islamitische organisaties hebben een beginselverklaring aangenomen tegen de deelname van moslimjongeren van bij ons aan de oorlog in Syrië. Ze willen die ruim verspreiden in de Belgische moslimgemeenschap. Volgens de verenigingen van moskeeën, imams en islamitische theologen strookt het niet met de Koran om in Syrië te gaan vechten.
Khalid Benhaddou, Khalid Hajji en Salah Echallou hebben de verklaring voorgesteld op een persconferentie.

Achttien organisaties hebben het document ondertekend, waaronder de Europese Raad van Marokkaanse Oelema, de Raad van Theologen van de Moslims van België, en de Liga van Imams van België. Het document moet moskeeën en organisaties op het terrein helpen in de strijd tegen de radicalisering.

De ondertekenaars stellen dat de jongeren die zich aansluiten bij radicale groepen in Syrië, uiteindelijk de toekomst van het samenleven in een religieus divers Europa in gevaar kunnen brengen. "Het is onze morele plicht om het evenwicht tussen onze religieuze overtuigingen en de eisen van ons lidmaatschap van het Europees burgerschap te zoeken", schrijven ze. Ze onderbouwen hun argumentatie met de beginselen van hun geloof.