Belgische treinen mogen Luxemburg niet binnen

Belgische treinen mogen het Groothertogdom Luxemburg tijdelijk niet in. Dat komt omdat het Groothertogdom het nieuwe veiligheidssysteem op de Belgische treinen nog niet heeft goedgekeurd.

Het gaat om het zogenoemde TBL 1+-systeem. Dat zorgt ervoor dat een trein die een rood sein zou negeren automatisch tot stilstand wordt gebracht. “Dat systeem moet ook goedgekeurd worden in andere landen voor het gebruik daar”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. ”Het is aan de Luxemburgse autoriteiten om die goedkeuring nu door te voeren. Het administratief proces daarvoor is bezig.”

Pas wanneer dat is gebeurd, zal er weer een rechtstreekse trein rijden tussen Brussel en Luxemburg. Tot dan moeten reizigers in Aarlen, vlak voor de grens, overstappen. “Dat veroorzaakt korte vertragingen, maar we hopen dat het zo snel mogelijk achter de rug zal zijn”, aldus Crols.