Berlusconi ook in beroep veroordeeld tot celstraf

De omstreden Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is nu ook in beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Hij mag ook 5 jaar geen publiek ambt meer uitvoeren.

Ook het hof van beroep in Milaan heeft ex-premier Silvio Berlusconi schuldig bevonden aan fiscale fraude vanwege zijn media-imperium Mediaset. Hij was in eerste aanleg schuldig bevonden en kreeg 4 jaar cel. Wegens de amnestiewetgeving is dit vrijwel meteen naar één jaar teruggeschroefd. Daarnaast mag de oud-premier 5 jaar geen publiek ambt meer uitoefenen.

Volgens VRT-correspondent Hedwig Zeedijk kan hij wel nog naar het Hooggerechtshof stappen. Tot dat hof een uitspraak heeft gedaan, kan hij alvast aanblijven als senator. Italiaanse media wijzen er op dat de aanklachten wegens fiscale fraude tussen eind dit jaar en begin volgend jaar verjaren. Sommigen vrezen dan ook dat hij op die manier zijn celstraf zal proberen te ontlopen.

Dit proces is niet het enige proces dat nog loopt tegen Berlusconi. Maandag herneemt het "Rubygate-proces" waarin de flamboyante ex-premier terechtstaat voor betaalde seks met een minderjarige en ambtsmisbruik. Ook dit proces loopt op zijn einde.