Bewoners van Hekkerstraat terug naar huis

De meeste geëvacueerden na het treinongeval in Wetteren moeten de nacht opnieuw bij familie of in een opvangcentrum doorbrengen. Een straat is wel vrijgegeven en de bewoners zijn kunnen terugkeren. 47 andere bewoners uit een straal van 250 meter rond de plaats van het ongeval, zullen zeker tot 18 mei moeten wachten.
Een vrouw keert terug naar huis nadat de metingen positief uitgevallen zijn.

De geëvacueerde Wetteraars mochten onder begeleiding van brandweer en politie wel even hun huis binnen om medicijnen of persoonlijke spullen op te halen.

Een straat in de buurt van het ongeval is intussen wel vrijgegeven. Daar mogen bewoners definitief naar hun huis terugkeren. Het gaat om de Hekkerstraat, waar de metingen in alle woningen gunstige resultaten opleverden.

Gisterenmorgen werden verhoogde toxische waarden gemeten in één woning in de Hekkerstraat en werd de straat ontruimd. De bewoners konden vandaag vanaf 16 uur terug naar hun huizen, onder begeleiding van politie en brandweer. "Op een kleine vier uur tijd zijn 47 bewoners naar hun woning begeleid. De controlemetingen in alle woningen waren gunstig. De gefaseerde aanpak voor begeleide terugkeer van bewoners van andere straten wordt voortgezet vanaf morgenvroeg. Zodra de situatie veilig wordt geacht, zullen bewoners straat per straat verwittigd worden", meldt het crisiscentrum.

Zaterdag 18 mei

De 47 bewoners van 17 huizen in een straal van 250 meter rond de plaats van de treinramp in Wetteren, kunnen voor zaterdag 18 mei zeker niet terug naar huis. De inwoners van de huizen in een straal van 250 meter rond de ramp werden gisteren voor een tweede keer geëvacueerd. Het gaat om de inwoners van de Achttien Augustuslaan en de Warandelaan.

Zij zullen tot zeker 18 mei niet in hun huis terecht kunnen.Tegen die dag, volgende week zaterdag, moet het wrak van de trein verwijderd zijn. Dat zegt de commandant van de brandweer van het chemische bedrijf BASF dat ondersteuning biedt bij incidenten met gevaarlijke stoffen. Het bedrijf biedt de eigen expertise aan, maar ook materiaal voor bijvoorbeeld brandbestrijding. Als het wrak weg is, volgen nog sanerings- en infrastructuurwerken.

Momenteel wordt het verontreinigd materiaal uit de omgeving verwijderd en dan wordt begonnen aan de wagons. Die zullen in stukken worden geknipt om veilig getransporteerd te kunnen worden.

Premier Di Rupo die vandaag de plaats van de ramp bezocht, wil de inwoners zo snel mogelijk naar huis laten gaan, maar benadrukt dat hun gezondheid op de eerste plaats komt. "We begrijpen de ongerustheid en het ongeduld", zegt hij.

Ouders ongerust, scholen dicht

Gisteravond leek het even op dat er een uitgebreide evacuatie aan zat te komen. Door de hevige regen dreigden er opnieuw giftige dampen uit de riolen vrij te komen, maar bij nieuwe metingen bleek dat niet het geval te zijn.

De brandweer heeft overigens de hele nacht zulke metingen uitgevoerd. Ook vannacht werden naar verluidt nergens verhoogde waarden van giftige stoffen aangetroffen.

Toch is de ongerustheid nog niet helemaal weg, zo blijkt. In totaal bleven vandaag al zes scholen dicht, drie meer dan gisteren. Niet omdat er direct gevaar is, veeleer preventief, omdat een aantal ouders ongerust is.

"Iedereen is op de hoogte gebracht, ze hebben allemaal een briefje meegekregen via de schoolagenda", zegt Mieke Cassiman, directrice van de basisschool Sint-Theresia. "Iedere ouder beslist zelf. Ik weet dat het moeilijk is om de kinderen op te vangen, maar dat is natuurlijk bijkomstig. De veiligheid van de kinderen primeert."

Ook heel wat kinderopvangcentra bleven overigens dicht vandaag. Ook het zwembad en de sporthal van de gemeente sloten de deuren. Verder wordt er ook geen post bedeeld of afval opgehaald en blijft ook het Sociaal Huis dicht.

De politie roept intussen de omwonenden van de plaats van de ramp op om verdachte handelingen in de buurt van ontruimde huizen meteen te melden. Door de evacuaties staan tientallen huizen leeg en de politie wil vermijden dat er ingebroken zou worden.

Geen fruit en groenten uit eigen tuin

Niet alleen de brandweer heeft metingen uitgevoerd in het rampgebied, ook het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid deed dat, in een zone van 500 tot 1.000 meter rond de plaats van het ongeval.

Alle analyses op gras, groenten, maïs en melk leverden veilige resultaten op, alleen op enkele eieren werd een lichte verhoging van het gif vastgesteld.

Het crisiscentrum blijft hoe dan ook aanraden om geen zelf geteelde groenten en fruit uit eigen tuin te eten in een zone tot 1.000 meter buiten de gevarenzone.