Bijna 32 miljoen euro voor "Les pommes" van Cézanne

Het schilderij "Les pommes" van Paul Cézanne is gisteravond voor 41,6 miljoen dollar (31,7 miljoen euro) onder de hamer gegaan in New York. De waarde van het doek was geschat op 25 tot 35 miljoen dollar. Een ander topstuk op de veiling, "Amazone" van Amedeo Modigliani, was 25,9 miljoen dollar (19,8 miljoen euro) waard.
AP2013
"Les pommes" van Cézanne was het topwerk op de veiling in New York.

Nog op de veiling werd een doek van Fernand Léger, "Trois femmes à la table rouge", dat in het bezit was van de zangeres Madonna, verkocht voor 7,16 miljoen dollar (5,46 miljoen euro). Het geld gaat naar de stichting "Ray of light", die onderwijs voor jonge meisjes in Pakistan en Afghanistan ondersteunt.

"Les pommes" (1889-1890), volgens Sotheby's "een van de meest perfecte stillevens van Cézanne", was een van de topwerken van de veiling van impressionistische en moderne kunst bij het veilinghuis. Cézanne (1839-1906) behoort tot het postimpressionisme.

Vorig jaar leverde het werk "De schreeuw" van Edvard Munch nog een recordbedrag van 119,92 miljoen dollar op. Dit jaar werden geen records gebroken. Enkele werken werden zelfs onder de geschatte prijs verkocht en stukken zoals "Le baiser, 3e réduction" van Auguste Rodin, "Liseuse" van Pierre-Auguste Renoir of "Kystlandskap fra hvitsten" van Munch raakten niet verkocht. De opbrengst van de meeste van de in totaal 71 stukken voldeed echter aan de verwachtingen.

De voorjaarsveilingen gaan vanavond voort in New York.

AP2013