Dedecker beschuldigt Open VLD van CIA-praktijken

Jean-Marie Dedecker (LDD) verliest mogelijk zijn parlementaire onschendbaarheid. De zaak is een uitloper van een onderzoek dat hij had laten verrichten door een privédetective. "Het is een politieke afrekening door Open VLD die daardoor justitie misbruikt", zegt Dedecker.

Volgens De Tijd heeft een parlementaire commissie beslist om Dedecker zijn parlementaire onschendbaarheid op te geven. Het nieuws wordt bevestigd door Dedecker zelf. Volgende week volgt normaal gesproken een uitspraak in de plenaire vergadering. Dedecker wil dan eerst op het spreekgestoelte zijn versie van de feiten vertellen en belooft "heel wat vuurwerk".

De beslissing is een uitloper van een onderzoek dat naar de senator loopt over een privédetective die Dedecker heeft ingehuurd om uit te pluizen of Karel De Gucht (Open VLD) schuilging achter de verkoop van het gerechtsgebouw in Veurne. De toenmallige LDD-voorzitter zou daarnaast een dieper onderzoek hebben gevraagd naar de financiële toestand van de familie-De Gucht. Dat laatste heeft Dedecker altijd ontkend.

Dedecker heeft het in het programma "Vandaag" op Radio 1 over een politieke afrekening "door Open VLD die justitie misbruikt om mij kapot te maken". Hij wordt naar eigen zeggen enkel beschuldigd van medeplichtigheid van valsheid in geschrifte. "Ik had geen contract met de privédetective en heb dat achteraf in orde gebracht. Dat mag niet en vandaar ben ik medeplichtig aan valsheid in geschrifte. Dat heb ik ook altijd toegegeven."

Volgens Dedecker wordt de zaak aangegrepen om hem klein te krijgen. "Het is een mini-Watergate", zegt hij. "Op een professionele manier gedaan, het is bijna door de CIA opgezet." De senator kan naar eigen zeggen alles staven en bewijzen. "Men heeft zaken verkocht, men heeft zaken opgezet. Het is iets om een film van te maken." Wordt ongetwijfeld vervolgd.