Dotatievermindering Fabiola zo goed als rond

De Kamercommissie Financiën en Begroting heeft gisteren de dotatievermindering van koningin Fabiola goedgekeurd. Daardoor kan de wet die de dotaties regelt, aangepast worden. Eerder dit jaar had de regering-Di Rupo al beslist om de dotatie te verminderen en werd het begrotingsartikel al aangepast.

De regering besliste begin dit jaar om de dotatie van koningin Fabiola te verminderen na de heisa over haar stichting Fons Pereos. De dotatievermindering werd toen in de begroting ingeschreven en het begrotingsartikel werd aangepast.

Maar de wet die de dotaties regelt, moest ook nog aangepast worden. De Kamercommissie Financiën en Begroting gaf daar gisteren groen licht voor. Concreet betekent dat dat Fabiola nu evenveel geld krijgt als de kinderen van de koning. In 2013 is dat 922.378 euro. Een vermindering van zo'n 500.000 euro ten opzichte van 2012.

Het artikel daarover werd gisteren samen met een hele reeks andere artikelen besproken in de commissie, bij sommige daarvan werden nog amendementen ingediend, waardoor de goedkeuring van alle artikelen samen vandaag nog moet gebeuren. Volgende week donderdag wordt in de plenaire zetting gestemd en zal de dotatievermindering volledig rond zijn.