Internetverkeer van en naar Syrië volledig afgesloten

Het internetverkeer van en naar Syrië is sinds dinsdagnacht volledig afgesloten. Dat blijkt uit gegevens van technologiereus Google en andere wereldwijde internetbedrijven.
AP2008

Uit verslagen van Google blijkt dat het gegevensverkeer dinsdagnacht plots helemaal is stilgevallen. Het hele land is daardoor virtueel afgesloten van de rest van de wereld. “Het is slechts de derde keer dat zoiets gebeurt”, zegt Christine Chen van Google. “Eenmaal in Syrië, in november vorig jaar, en ook een keer in Egypte tijdens de protesten daar.”

Het afsluiten van het internet in een volledig land is mogelijk omdat bij elke internetverbinding een IP adres wordt gecreëerd dat ook geografische informatie omvat. Via de lokale internetproviders kan het regime op die manier het dataverkeer platleggen.

Communicatiemiddel

Omdat het Syrische net niet bereikbaar is vanuit het buitenland, is niet helemaal duidelijk of intern internetverkeer in het land nog wel mogelijk is. De internetstop kan het gevolg zijn van zowel een technische panne als van een bewuste keuze van het regime om het web te sluiten. Specialisten vermoeden dat het om dat tweede gaat.

Het internet is een belangrijk werkmiddel voor de rebellen om zich te organiseren en wordt ook door de vele burgerjournalisten intensief gebruikt om beelden uit Syrië met de wereld te delen.