Kettingen en touwen gevonden in huis in Ohio

De euforie na de bevrijding van drie vrouwen uit een huis in Cleveland, in de Amerikaanse staat Ohio, ebt stilaan weg nu meer details bekendraken. Ook rijzen er vragen over waarom de vrouwen niet eerder gered werden, nu blijkt dat de politie verschillende keren aanwijzingen kreeg.
AP2013

De Amerikaanse politie heeft een grondige huiszoeking uitgevoerd in het huis in West Side waar 10 jaar lang 3 vrouwen gevangen werden gehouden door 3 broers. Er zijn onder meer kettingen en touwen gevonden waarmee de slachtoffers na hun ontvoering werden vastgehouden.

Tegelijk neemt ook de kritiek op de politie en speurders toe. Verschillende buren lieten weten dat ze de politie belden nadat ze iets verdachts hadden gezien. Met die tips gebeurde uiteindelijk niets, maar de politie ontkent dat ze die info heeft gekregen. Op de database die bestaat, is daarover niets terug te vinden.

Michael McGrath, de baas van de politiediensten in Cleveland, maakt zich sterk dat de politie geen kansen liet liggen om de vrouwen terug te vinden en te bevrijden. "Daar ben ik zeker van", zei hij op NBC.

McGrath bevestigde dat de slachtoffers werden vastgeketend. De vrouwen werden "slechts heel zelden" naar buiten gelaten tijdens hun gevangenschap. Slechts af en toe mochten ze eens in de achtertuin. Gezien de omstandigheden, zijn de vrouwen in relatief goede gezondheid, zei de politiechef. Nog volgens McGrath zouden de verdachten, de 3 Castro-broers, wel degelijk praten tijdens hun verhoor.

2013 Getty Images

"Puzzelstukjes" in de zaak leidden tot niets

Ondanks het ontkennen door de politie, komen verschillende buurtbewoners dus met een verhaal dat ze vroeger al verdachte dingen zagen aan het huis en daarmee naar de politie stapten.

Zo is er het verhaal van Israel Lugo, een buurman. Hij zegt dat hij de politie belde in november 2011. "Mijn zus zag een meisje bij het huis staan met een baby in haar armen. Ze huilde en riep om hulp. De politie kwam naar het huis, bonkte op de deur, maar ging weer weg toen niemand opendeed", getuigt Lugo.

8 maanden geleden zag Lugo's zus hoe Ariel Castro, een van de 3 verdachte broers en de hoofdverdachte in de zaak, zijn schoolbus parkeerde en een grote tas met fast food en drank naar binnen nam. "Mijn zus zei dat er iets verkeerd was. Toen belde mijn moeder de politie." Volgens Lugo kwam de politie, maar kreeg Castro enkel een vermaning omdat hij de bus niet vlak voor het huis mocht parkeren.

Een andere buurman, Anthony Westry, zei dat vaak te zien was hoe een klein meisje door het zolderraam van het huis van de Castro's naar buiten keek. "Castro nam haar vaak mee naar het park om te spelen, heel vroeg in de ochtend, geen normaal tijdstip om zoiets te doen."

Een andere hint die de politie naar Ariel Castro (52) had kunnen leiden, was het veelbesproken busincident. Castro was chauffeur van schoolbussen. Volgens een getuige "ontvoerde" hij een kind in de schoolbus naar een restaurant van Wendy's. "Lay down, bitch", zou hij tegen het slachtoffer gezegd hebben. Dat was in november 2012. Na dat vierde incident werd Castro ontslagen.

2013 Getty Images