MIVB-cumul leidt tot hommeles bij Brusselse groenen

Adelheid Byttebier (Groen) is momenteel én voorzitter van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB én schepen in Schaarbeek. Haar partij wil dat ze voluit voor haar schepenambt gaat, maar Byttebier weigert dat.

"Ik heb een functie toegewezen gekregen door de Brusselse regering en dat staat los van het schepenambt dat ik optimaal wil vervullen", zegt Byttebier op TV Brussel. "Als mij een taak toevertrouwd wordt, ga ik daar 100 procent voor tot de laatste dag.” Die laatste dag is normaal gesproken pas midden volgend jaar gepland.

Haar partij Groen echter ziet Byttebier liever de topfunctie bij de MIVB niet combineren met haar schepenambt in Schaarbeek. Cumul ligt erg gevoelig bij de groenen. Daarom wil gewestelijk Groen-voorzitter Malika Abbad dat ze nu al plaats ruimt voor partijgenoot Alain Beeckman, maar Byttebier wil van geen wijken weten.

"Ik ben voorzitter van de MIVB tot de Brusselse regering een andere beslissing neemt", zegt ze. Dat wordt bevestigd door Abbad: "Alle gewestelijke mandaten passeren inderdaad langs de regeringstafel." Abbad overweegt wel om de Brusselse regering om haar ontslag te vragen, maar hoopt vooralsnog dat Byttebier de eer aan zichzelf houdt.

Volgens het weekblad Brussel Deze Week speelt tegen de achtergrond de strijd tussen Adelheid Byttebier en Bruno De Lille (kleine foto) over het leiderschap van Groen in Brussel. Beiden stonden in 2009 lijnrecht tegenover elkaar bij de lijstvorming. De Lille mocht de lijst trekken en werd staatssecretaris. Byttebier kreeg als "troostprijs" het voorzitterschap van de MIVB.