PKK-strijders trekken zich terug uit Turkije

In het zuidoosten van Turkije zijn de leden van de Koerdische rebellenbeweging PKK begonnen met hun aangekondigde terugtrekking. Ze verlaten Turkije, en trekken zich terug naar het noorden van Irak. De terugtrekking maakt deel uit van een broos vredesproces na 30 jaar van bloedige conflicten.

Het nieuws werd bevestigd door Selahattin Demirtas, covoorzitter van de belangrijkste pro-Koerdische partij in Turkije. 8 mei was vooraf aangekondigd als de datum waarop de operatie zou beginnen, al heeft die precieze dag voor de rest geen symbolische waarde.

Waarnemers vrezen vooral incidenten met paramilitaire groeperingen tijdens de terugtrekking. Dat zou het hele proces weer in gevaar brengen. Het Turkse leger heeft alvast beloofd het verdrag niet te saboteren. Als alles goed gaat, zouden de strijders (archieffoto) over een week hun basis in het noorden van Irak moeten bereiken. Hun aantal wordt geschat op 1.500 tot 2.000.

De vredesgesprekken tussen Turkije en de gevangengenomen PKK-leider Abdullah Öcalan begonnen eind vorig jaar. In maart riep Öcalan de troepen op om zich terug te trekken en de wapens neer te leggen. Sindsdien zit het vredesproces in een stroomversnelling. Tijdens bijna 30 jaar van bloedige incidenten vielen duizenden slachtoffers. De Koerden willen een erkende eigen staat, maar leven nu verspreid over verschillende landen zoals Turkije, Irak en Iran.