Propere Rob en nuchtere Bob met elkaar in conflict

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) is niet gelukkig met de nieuwste campagne van Bredene. De kustgemeente gaat immers Rob-sleutelhangers uitdelen aan baasjes die hondendrollen opkuisen. De gelijkenis met de bekende Bob-sleutelhanger was treffend, tot ongenoegen van het BIVV, en daarom heeft Bredene wat aanpassingen doorgevoerd aan het oorspronkelijke ontwerp.

Bredene pakt zoals elk jaar uit met een sensibiliseringscampagne om hondenbaasjes aan te zetten de poep van hun honden op te kuisen. Op de website van de gemeente wordt toegegeven dat de bekende campagne van het BIVV als voorbeeld geldt. "In navolging van de Bob-campagne krijgt in Bredene iemand die de drol van zijn viervoeter opkuist een Rob-sleutelhanger. Want een "Rob" kuist de drol van zijn viervoeter plichtbewust op."

In De Standaard tekent het BIVV bezwaar aan tegen de campagne van Bredene. Volgens woordvoerster Sofie Van Damme was het BIVV niet op de hoogte van de plannen. "In andere landen wordt onze Bob-campagne gebruikt tegen rijden onder invloed en dat is geen probleem. Maar van deze actie wisten we niet."

Het aanvankelijke ontwerp van de Rob-sleutelhangers leek erg sterk op de Bob-sleutelhangers. Om dreigende juridische stappen van het BIVV tegen te gaan, zal de kustgemeente het ontwerp van de sleutelhangers aanpassen. In plaats van de typisch gele kleur bij de Bob-sleutelhanger wordt er gekozen voor blauwe letters in een ander lettertype.

lees ook