Staat Dedecker in 2014 op een N-VA-lijst?

De redactie van "Coulissen van de Wetstraat" heeft uit goede bron vernomen dat er opnieuw gesprekken zouden zijn tussen Jean-Marie Dedecker (LDD) en de N-VA om in 2014 op een N-VA-lijst te staan. Dedecker kreeg vorig jaar ook het lijsttrekkerschap in Middelkerke aangeboden, zo blijkt uit de laatste aflevering van de reeks, die vanavond op Canvas wordt uitgezonden. Dedecker zelf ontkent dat er opnieuw onderhandeld wordt.
BELGA/LALMAND
De Wever en Dedecker tijdens een debat op de VRT in 2010.

Jean-Marie Dedecker was vorig jaar lijsttrekker voor LDD in Middelkerke, maar dat had evengoed voor de N-VA kunnen zijn. Want de nationale partijtop heeft hem dat lijsttrekkerschap destijds aangeboden, zo blijkt uit de laatste aflevering van "Coulissen van de Wetstraat", die vanavond wordt uitgezonden.

N-VA-voorzitter Bart De Wever geeft in die aflevering toe dat hij Dedecker het lijsttrekkerschap heeft aangeboden, maar de overeenkomst ging uiteindelijk niet door omdat de plaatselijke partij-afdeling zich verzette. Ook Dedecker zelf bevestigt dat in de uitzending: "Er is veel bijna in mijn leven", zegt hij daarover.

De Wever: "Zou wiedergutmachung niet erg vinden"

Is een mogelijke overstap van Dedecker naar de N-VA daarmee voorgoed van de baan? Mogelijk niet, want De Wever vertelt in de uitzending dat de beslissing om eind 2006 voor het kartel met CD&V te kiezen en niet voor Dedecker - die toen heel even lid van de N-VA was - politiek nog altijd een juiste beslissing was, maar wel een menselijke fout tegenover Dedecker was, die hij "vroeg of laat toch op een of andere manier zou moeten goedmaken".

Daarom ook de gesprekken met Dedecker over het lijsttrekkerschap in Middelkerke, wat uiteindelijk niet lukte. Maar volgens de redactie van "Coulissen van de Wetstraat" zou er nu ook gepraat worden over het lijstduwerschap in West-Vlaanderen op de Vlaamse of federale lijst bij de verkiezingen in 2014.

De Wever lijkt die optie in elk geval open te houden: "Ik ga de kroon niet ontbloten want nu komen we in de actuele politiek terecht, maar ik zou het inderdaad helemaal niet erg vinden mocht er iets van wiedergutmachung kunnen gebeuren."

Maar Dedecker zelf ontkent dat er over een plaats op een lijst onderhandeld wordt: "Ik heb gesprekken met mensen van de N-VA, maar meestal aan de bar in het parlement", reageerde hij op Radio 2 West-Vlaanderen. "Er zijn geen gesprekken, het was een gemiste kans bij de gemeenteraadsverkiezingen."

Al voegt hij er nog aan toe: "Maar zeg nooit nooit, want in de politiek is een week een eeuwigheid."