Stephen Hawking weigert naar Israël te gaan

De Britse natuurkundige Stephen Hawking heeft beslist om toch niet deel te nemen aan een lezing in Israël. Op die manier wil hij zijn ongenoegen uiten over de manier waarop het land de Palestijnse Gebieden behandelt. Dat meldt de Britse krant The Guardian.
AP2013

De 71-jarige Hawking had aanvankelijk de uitnodiging aanvaard om een lezing te geven op een conferentie die wordt georganiseerd door de Israëlische president Shimon Peres. Maar vorige week stuurde hij een brief naar de president waarin hij aankondigde dat hij alsnog van gedacht was veranderd. Door zo’n academische boycot wil hij zich verzetten tegen de Israëlische houding tegenover de Palestijnse Gebieden.

Hawking bezocht Israël al vier keer, laatst in 2006. In 2009 liet hij zich al erg kritisch uit over de Israëlische aanval toen op Gaza, die hij “volledig uit proportie” noemde.

President Peres gaf nog geen commentaar op de terugtrekking van Hawking. De naam van de wetenschapper werd al wel van de officiële website van de lezing verwijderd.