Twee jaar cel voor kerkdief

De Dendermondse strafrechtbank heeft een man van 75 veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf en een effectieve boete van 1.100 euro. De man pleegde over heel Vlaanderen verschillende diefstallen in kerken.

Onder andere uit de kerken van Herne, Waregem, Oudegem, Roeselare en Destelbergen nam de man allerlei beelden en kerkelijke spullen mee. Hij maakte zo onder andere een houten engelenbeeld, een wierrookvat, kandelaars en houten en bronzen heiligenbeelden buit. De spullen verkocht hij op de Zavelmarkt in Brussel.

Na een inbraak in de kerk van Haasdonk, op 21 februari dit jaar, werd de zeventiger gevat door de politie. Geldgebrek "door een klein pensioentje" was de drijfveer voor de diefstallen. De man werd in het verleden al meer dan twintig keer veroordeeld voor diefstal en oplichting.