Vanaf 11 juni kunnen accenten in .be-domeinnamen

Vanaf 11 juni is het mogelijk om .be-domeinnamen te registreren met alle accenten en afwijkende letters die in het Nederlands, Frans of Duits worden gebruikt. Ook de speciale karakters uit het Zweeds, het Noors en het Fins worden ondersteund. Dat meldt het ICT-magazine Data News.

Websites met bijvoorbeeld een "ç", "é", "è" of "ü" in de domeinnaam zijn binnenkort mogelijk omdat de Belgische domeinbeheerder DNS.be vanaf juni ook Internationalised Domain Names (IDN's) gaat ondersteunen. Momenteel kunnen .be-domeinnamen enkel normale karakters bevatten, van van "a" tot "z" en van "0" tot "9".

Vanaf 11 juni komen daar dus een hele hoop andere tekens bij, bijvoorbeeld ook "à", "õ", "ö" "œ" of "ê". Concreet zijn alle accenten en afwijkende letters mogelijk die in het Nederlands, Frans of Duits gebruikt worden. En er werden nog enkele karakters uit Europese talen als het Zweeds, het Noors en het Fins aan toegevoegd.

Goed nieuws dus voor wie pakweg déjàvu.be wil registreren, of voor wie zijn eigen naam als domeinnaam neemt en die graag juist gespeld ziet.

"Verder dan dat gaan we niet", zegt communicatiemanager Lut Goedhuys van DNS.be, "omdat we er van uitgaan dat de vraag naar bijvoorbeeld Cyrillische tekens in .be-domeinnamen zo goed als onbestaande is".

Merkhouders en overheden zullen niet zomaar automatisch recht hebben op de .be-domeinnaam met accenttekens. DNS.be raadt iedereen aan om er op 11 juni vanaf 10 uur 's morgens snel bij te zijn, en om tijdig een registrar, een bedrijf dat in opdracht domeinnamen registreert, te contacteren.