Vlaamse auteurs krijgen 1 miljoen euro van VFL

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) kent in 2013 meer dan 1 miljoen euro toe aan 119 auteurs in de vorm van werkbeurzen voor nieuwe projecten. Dat meldt het VFL in een persbericht.

Het VFL kent elk jaar werkbeurzen toe aan auteurs voor de verwezenlijking van hun creatieve plannen. Behalve auteurs van literair proza, poëzie, essay, theater en kinder- en jeugdliteratuur, kunnen ook illustratoren van prentenboeken en stripauteurs een beurs aanvragen.

Dit jaar hebben 148 auteurs een aanvraag ingediend. Gemiddeld bedraagt een beurs zo'n 9.100 euro. "Een werkbeurs geeft auteurs de mogelijkheid om een gedeelte van het jaar tijd te kopen om ongestoord te kunnen werken aan hun literaire creaties", luidt het in een persbericht van het VLF.

Enkele titels die het afgelopen jaar tot stand zijn gekomen met behulp van een werkbeurs van het VFL, zijn "Post mortem" van Peter Terrin (foto in tekst), "Wij en ik" van Saskia De Coster, "Lacrima" van Arne Sierens en "Het leukste ABC ter wereld" van Tom Schamps.

Later dit jaar kent het VFL nog stimuleringsbeurzen toe aan literaire debutanten die recentelijk hun eerste boek hebben gepubliceerd.