VS en Rusland willen politieke oplossing in Syrië

Rusland en de Verenigde Staten willen het Syrische regime en de rebellen ertoe aansporen om een politieke oplossing te zoeken voor het conflict. Beide landen willen ook dat er zo snel mogelijk een internationale conferentie over Syrië wordt georganiseerd. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergej Lavrov gezegd na een ontmoeting in Moskou.

Het akkoord dat enkele landen op 30 juni in Genève over Syrië sloten, legde het pad vast voor de installering van een overgangsregering, zonder dat daarbij het lot van de Syrische president Bashar al-Assad werd aangehaald.

Omdat het tijdelijke staakt-het-vuren dat in het akkoord was opgenomen nooit in praktijk werd gebracht, werd het akkoord nooit uitgevoerd. "We denken dat het communiqué van Genève het te volgen spoor is om een einde te maken aan het bloedvergieten in Syrië", stelde Kerry.

"Vertrek van Assad mag geen voorwaarde zijn"

De Amerikaanse minister prees de "erg productieve, warme en vriendschappelijke" gesprekken die eerder op de dag plaatsvonden met de Russische president Vladimir Poetin. Die hebben "op een betekenisvolle manier bijgedragen tot onze capaciteit om het te volgen pad te definiëren".

Lavrov stelde opnieuw dat het vertrek van Assad, dat door het westen wordt geëist, geen noodzakelijke voorwaarde zou mogen zijn voor vredesgeprekken. Hij benadrukte evenwel dat Rusland de Syrische leider niet aanmoedigt aan de macht te blijven.