"Ten" van Pearl Jam onklopbaar in "Album 100"

"Ten" van Pearl Jam voert net als vorig jaar "De album 100" aan, de lijst met de honderd beste albums aller tijden volgens de Studio Brussel-luisteraars. "Nevermind" van Nirvana en "Songs for the deaf" van Queens of The Stone Age vervolledigen de top drie.

De beste Belgische groep in de lijst is dEUS met "Worst case scenario" op een 16e plaats. In totaal staan er slechts vijf Belgische albums in de top 100.

In de top 10 verandert er weinig ten opzicht van vorig jaar. Enkel "Origin of symmetry" van Muse (van 12 naar 9) en "Rumours" van Fleetwoord Mac (van 26 naar 10) zijn nieuw.

De sterkste stijger is de Belgische groep School is Cool. Het album "Entropology" klimt van 95 naar 40. Elbow daalt dan weer 75 plaatsen. "The seldom seen kid" zakt van 16 naar 91.

"The rise and fall of Ziggy Stardust & the spiders of Mars" van David Bowie is de hoogste nieuwkomer op 53. De zanger kwam dit jaar opnieuw in de belangstelling door uit het niets een nieuw album te lanceren, "The next day".

Pink Floyd, Muse en The Beatles staan elk met drie albums in de lijst, maar enkel The Beatles halen de top 10 niet. "Sgt Pepper's lonely heart club band" stond vorig jaar nog op 8, nu strandt het album op 14. Ook "Achtung baby" van U2 valt uit de top 10 en zakt naar de 12e plaats.

De top 10 van "De album 100"

  1. (1) "Ten" - Pearl Jam
  2. (2) "Nevermind" - Nirvana
  3. (3) "Songs for the deaf" - Queens of the Stone Age
  4. (7) "Dark side of the moon" - Pink Floyd
  5. (5) "Whatever people say I am, that's what I'm not" - Arctic Monkeys
  6. (4) "OK computer" - Radiohead
  7. (6) "Metallica (The black album)" - Metallica
  8. (9) "The suburbs" - Arcade Fire
  9. (12) "Origin of symmetry" - Muse
  10. (26) "Rumours" - Fleetwood Mac

Lees de volledige top 100 na op de website van Studio Brussel.