Digitaal op piepjonge leeftijd

Het is de periode van de communies en de lentefeesten. De communielijsten bij de speelgoedketens zijn goed gevuld, met een duidelijke tendens naar multimedia. Het is duidelijk: alles verandert razendsnel. Deredactie trok naar DreamLand in Zottegem (foto's), en ontsnapte niet aan de rage van de Skylanders.

Het is bij communielijsten zoals bij een trouwfeest of een geboorte: er wordt een lijst samengesteld met mogelijke geschenken waarna de "kopers" zelf kunnen kiezen wat ze eruit pikken.

Weet je als familielid niet wat kiezen uit zo’n lijst, die makkelijk 15 tot 20 items telt? Geen nood : "Bij zo’n communielijst stellen de kinderen een top 5 samen", zegt Greet Lazou (foto), zaakverantwoordelijke in Zottegem.

Multimedia en games doen het opvallend goed, maar er is meer dan de Nintendo DS en de Wii : "Een blijvend hot item is Lego en Playmobil. Daarnaast gaan jongens ook naar skateboarden, schiettuigjes en ook wel trampolines die vaak door mama en papa worden gekocht. Auto’s zijn wat minder in trek. Bij de meisjes is Topmodel een uitschieter (waarbij ze zelf kleren kunnen tekenen en als het ware ontwerpen in kleurboekcreaties, nvdr)."

Wie biedt meer?

Maar er is meer. De digitalisering sluipt zich een weg door het speelgoedaanbod, en voor een steeds jonger publiek. Een iPad iets voor tieners? Vergeet het maar. "De beginleeftijd zakt, nu ook naar 5- tot 6-jarigen en zelfs jonger." En dan zijn er nog de mp3’s en mp4’s. Greet neemt me mee naar de afdeling multimedia, en toont een tablet met felroze design voor jonge meisjes.

Wat verder hangt er een aangepaste koptelefoon, met een volumebegrenzer om gehoorschade te vermijden. Voor als papa en mama het lawaai even beu zijn. Fabrikanten spelen gretig in op het steeds jonger wordende doelpubliek, met allerlei accessoires.

Er bestaan nu zelfs al Hot Wheels mini-autootjes om op een tablet mee te rijden. En auto’s die op afstandsbediening rijden, kan je nu ook al multimediaal besturen met iPod, iPhone of iPad.

"Op je derde op een tablet"

"Binnen dit en 5 jaar zitten ook de allerkleinsten op iPad. Het moet een gat in de markt zijn, want de fabrikanten springen erop", zegt Greet. Of is het al zover ? « Schrik niet van de leeftijd : 3 jaar is geen uitzondering », vertelt Kim De Braekeleer, gerant van Fun in Ninove. "Zij zijn er snel mee weg. Je kan er pakweg puzzels op zetten, of een memospel of rekenspel."

De educatieve waarde lijkt de sleutel van het succes te zijn, want een tablet kan later ook nog op school dienen. Je kan er kinderboeken mee uploaden, of een app voor rekensommen. We denken even terug aan de begintijd van de gsm, toen we zelf met wat geluk een zware gsm met dikke antenne te pakken kregen. Een kleine revolutie toen, maar nu al lang een karikatuur.

Tegelijk lijken kinderen op een steeds vroegere leeftijd voor "volwassener" spullen te kiezen. Iets is sneller kinderachtig. "Wat kinderen 10 jaar geleden wilden, verschilt sterk van wat ze nu willen. Iets wat ze toen oké vonden, is nu al snel kinderachtig. Maar of dat een goede evolutie is ? Ik weet het niet", zegt Greet Lazou (foto: in een roze gang: dit is de meisjesafdeling).

Nostalgie in de speelgoedwinkel

We belanden ook onvermijdelijk bij de ietwat futuristische figuurtjes van Skylander, dé hype van het moment, weliswaar vooral bij jongens. Er bestaan verschillende figuurtjes die met de elementen te maken hebben zoals water en lucht. Urbain en Nellie zijn twee zestigers die een figuurtje komen kiezen voor hun kleinzoon die zijn communie viert. Terrafin meerbepaald. Ze vinden hem, maar de figuurtjes worden verkocht per drie, en de twee andere heeft hij misschien al. Een dilemma. Er wordt naar het thuisfront gebeld.

Urbain en Nellie wijden me in in de wereld van Skylanders. "De kinderen zijn slimmer dan wij. Denk maar niet dat het zomaar een figuurtje is. Onderaan zit een chip die je kan aansluiten op een console, en zo kan je op tv een spel spelen met dat figuurtje."

"Ik heb er zoveel, hoeveel heb jij er, gaat het dan op school", vertelt Nellie. Mannetjes met zwaarden, krijgers, stoere kerels. "In onze tijd maakten we zelf houten zwaarden," mijmert Urbain. "Ik kreeg een vliegtuigje dat ze voort moest duwen en dat dan vuur maakte." We projecteren het even door de teletijdmachine naar het heden. Een flight simulator op spelconsole misschien?

Voor alle duidelijkheid: het gaat in het artikel vooral om lijstjes voor de eerste communie, voor 6 en 7-jarigen dus. Voor plechtige communies zijn die lijsten veel minder populair en wordt veelal geld gevraagd, waarna het feestvarken zelf komt shoppen.