Gepersonaliseerde nummerplaten zitten in de lift

In 2012 heeft de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) in België 3.640 gepersonaliseerde nummerplaten uitgereikt. Dat blijkt uit een antwoord van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) op een parlementaire vraag van Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). De cijfers voor 2012 betekenen een forse toename in vergelijking met 2011. Toen werden slechts 2.029 gepersonaliseerde nummerplaten uitgereikt.

Vorig jaar tekende de DIV 3.640 aanvragen voor gepersonaliseerde nummerplaten op, goed voor een opbrengst van 3,37 miljoen euro. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2011. Nochtans steeg de kostprijs voor een gepersonaliseerde nummerplaat tot 1.000 euro sinds de invoering van de Europese nummerplaten met 7 tekens. Voorheen kostten de nummerplaten met 6 tekens nog 620 euro.

"De stijging is opvallend, want de voorbije jaren reikte de DIV steeds minder nummerplaten uit waarbij de autobestuurder zelf de combinatie van cijfers en letters mag kiezen", concludeert Lahaye-Battheu. In 2009 waren het er 2.669, goed voor een opbrengst van 1,83 miljoen euro. Een jaar later was dat gedaald tot 2.361 en 1,74 miljoen euro opbrengst. 2011 was nog goed voor 2.029 aanvragen of een opbrengst van 1,67 miljoen euro.

Het Kamerlid geeft ook nog aan dat volgens Wathelet de nummerplaten voor landbouwvoertuigen vanaf 1 juni beschikbaar zullen zijn. Die moeten vermijden dat de tractoren in de transportsector ingezet worden, aangezien ze genieten van een fiscaal gunstig brandstofregime. Verder wordt ook gewerkt aan een speciale nummerplaat voor bromfietsen en auto's zonder rijbewijs.