Spaanse leerkrachten staken tegen besparingen

Duizenden Spaanse leerkrachten en leerlingen hebben vandaag gestaakt uit protest tegen een nieuw besparingsprogramma en hervormingen in het onderwijs. Volgens de organisatoren nam 65% van de leerkrachten aan de staking deel.

Het hele Spaanse onderwijslandschap lag vandaag lam door een grootschalige staking van leerkrachten. Ze legden het werk neer uit protest tegen nieuwe besparingsmaatregelen en hervormingen in het onderwijs. Ook leerlingen protesteerden mee.

De staking liet zich voelen in alle delen van het land en in alle geledingen van het onderwijs. Volgens de organisatoren nam 65% van de leerkrachten aan de staking deel. Het ministerie van Onderwijs legt het cijfer op 19%.

De leerkrachten vragen de Spaanse minister van Onderwijs José Ignacio Wert om zijn hervormingsplan terug in te trekken. Normaal wordt het morgen goedgekeurd. Als dat gebeurt, betekent dit een grondige wijziging van de beoordelingswijzes, een toename van het gewicht van godsdienstlessen en een verdere besparing op het onderwijsbudget.