Terugkeer na evacuatie: 500 Wetteraars wachten nog

Nog zo'n 500 mensen in Wetteren wachten nog op het moment dat ze naar hun huizen kunnen terugkeren. Dat heeft provinciegouverneur Jan Briers gezegd op een persconferentie. Die terugkeer zal gefaseerd verlopen, straat per straat. In totaal zijn sinds vorig weekend een 2.000-tal Wetteraars geëvacueerd. Alle gewonden hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten. Vanmiddag is ook gestart met het leegmaken van de treinwagons.

Gisteravond mochten de bewoners van de Hekkerstraat, vlak bij de spoorweg, weer naar huis. Vanmorgen was het de beurt aan de inwoners van de Wegvoeringsstraat. Alles is vlot verlopen, meldt het crisiscentrum. De bewoners werden begeleid door mensen van de brandweer, de politie en de Civiele Bescherming. In de huizen zijn controles uitgevoerd, de bewoners kregen onder meer de raad om alles van voedsel weg te gooien.

Vandaag is het plan van aanpak voor de terugkeer van de geëvacueerden voortgezet. Dat verloopt gefaseerd. Hoeveel mensen vandaag kunnen terugkeren, hangt af van de resultaten van de metingen in de huizen, zegt de Oost-Vlaamse provinciegouverneur Jan Briers. Hij waarschuwt de inwoners er wel voor om niet op eigen initiatief terug naar huis te gaan.

"Het gefaseerde plan voor terugkeer zal strikt worden gevolgd. Geëvacueerde bewoners zullen straat per straat worden gecontacteerd zodra zij onder begeleiding kunnen terugkeren naar hun woning. In elk huis zal een controlemeting worden uitgevoerd", klinkt het bij het crisiscentrum. Rond de middag zijn nieuwe meettoestellen geleverd, waardoor extra meetploegen uitgestuurd kunnen worden en de terugkeer dus sneller kan verlopen.

De 47 bewoners van 17 huizen in een straal van 250 rond de plaats van de ramp zullen nog minstens een week moeten wachten voor ze weer naar huis mogen terugkeren.

Vanavond raakte ook bekend dat alle gewonden van de mileuramp intussen het ziekenhuis hebben verlaten, onder wie ook de vijf slachtoffers die verpleegd zijn op intensieve zorg. Vandaag hebben nog 16 mensen zich gemeld met klachten, maar ook zij zijn allemaal terug thuis, deelt de provincie Oost-Vlaanderen mee.

Vloeistoffen in treinwrak worden weggepompt

Op de plaats van de ramp is vandaag gestart met het leegmaken van de wagons van de goederentrein. "We beginnen met het leegpompen van de restvloeistoffen", zegt brandweercommandant Christian Van de Voorde. "Het gaat om 50 ton aan vloeistoffen, dat leegpompen zou één dag in beslag nemen. Het wrak zelf mogen we nog niet manipuleren."

"Er worden speciale vacuümwagens ingezet die gasdicht en vonkvrij kunnen pompen. Er wordt ook permanent gemeten op de site en alles is daar 100 procent onder controle." De opruimingswerkzaamheden zitten op schema. "Als het parket de toestemming geeft, kunnen we starten met het verknippen en wegvoeren van de wagons. Daarna moet uiteraard de sanering nog gebeuren. We verwachten nog altijd dat tegen 18 mei de sporen volledig vrijgemaakt zijn."

"Ik denk dat er behalve de mensen die nu al geëvacueerd zijn, geen extra mensen uit hun huis gehaald gaan moeten worden. Maar of we na 18 mei al iedereen terug in hun huis kunnen laten komen, dat zal geëvalueerd moeten worden als het wrak weggenomen is en we weten wat er aan bodemvervuiling is."

Gouverneur Briers meldt ook dat er een vierde tankschip op weg is naar Wetteren. Dat moet verontreinigd blus- en rioleringswater afvoeren. Uit de pompput, waar dinsdagmorgen toxische waarden gemeten werden die veel hoger lagen dan een dodelijk concentratie, is al 120 ton vergiftigd water opgezogen. Het vervuilde water wordt per schip afgevoerd en zal veilig worden verwerkt.