10 aanhoudingen in onderzoek diamantroof

In het onderzoek naar de diamantroof van 18 februari op de luchthaven van Zaventem zijn uiteindelijk 7 van de 24 in ons land opgepakte verdachten aangehouden. Ook in Frankrijk en Zwitserland zijn samen 3 verdachten aangehouden. België heeft intussen om de uitlevering van de Fransman gevraagd.

Het parket van Brussel gaf vandaag een persconferentie over het onderzoek, maar kwam met weinig nieuwe informatie over de brug. Een reeks verhalen die in de pers verschenen - zoals het feit dat de overvallers niet zouden hebben geweten dat het om diamanten ging, maar dachten dat het om cash geld ging - kon of wilde het parket niet bevestigen.

Op de persconferentie werd wel duidelijk dat eergisteren uiteindelijk 7 van de 24 in ons land opgepakte verdachten aangehouden werden. Eerder had het parket zelf over 8 aanhoudingen gesproken, maar dat bleek niet te kloppen. Alle 7 mannen ontkennen overigens bij de overval betrokken te zijn geweest. Normaal gezien verschijnen ze volgende week maandag voor de Brusselse raadkamer, die over hun verdere aanhouding moet beslissen.

Hulp van Marokkaanse staatsveiligheid

Ook in het buitenland zijn enkele verdachten aangehouden, zoals de Fransman die in eigen land werd opgepakt. Hij zou volgens het parket een van de uitvoerders van de diamantroof zijn geweest, maar ontkent zelf elke betrokkenheid.

België heeft Frankrijk al om de uitlevering van de man gevaagd. "Hoelang die procedure in beslag zal nemen, is nog onduidelijk", zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. "Als de man akkoord is met zijn uitlevering, kan het snel gaan, zo niet zal er meer tijd overheen gaan."

Ook in Zwitserland werden 6 mensen opgepakt. 2 van hen zijn aangehouden. Het gaat om een advocaat en een zakenman gespecialiseerd in vastgoed. Hun aanhouding is vandaag overigens met een week (voor de advocaat) en een maand (voor de zakenman) verlengd. Het is nog niet duidelijk of ons land ook hun uitlevering zal vragen.

Het parket gaf ook nog mee dat de Marokkaanse inlichtingendiensten meegewerkt hebben aan het onderzoek, hoewel daar niemand werd opgepakt. "Zij hebben waardevolle informatie bezorgd aan de Belgische inlichtingendiensten, die dan aan het gerecht is overgemaakt", zei Meilleur.

50 miljoen dollar

De overval op de luchthaven van Zaventem op 18 februari werd gepleegd door minstens 8 gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen via een gat in de omheining het luchthaventerrein binnen en reden vervolgens tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond. De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten uit het vliegtuig en gingen er met hoge snelheid vandoor. De waarde van de stenen bedroeg volgens het Antwerp World Diamond Centre zo'n 50 miljoen dollar.