“Plaatselijke uitbestedingen maken controle moeilijk”

Comeos, de federatie die de Belgische handel en diensten vertegenwoordigt, zegt dat zij aan hun leveranciers in Bangladesh vragen om voor goede arbeidsomstandigheden te zorgen. “Maar door uitbestedingen tussen plaatselijke bedrijven onderling hebben we er niet altijd vat op.”

“We gaan inderdaad voor de goedkoopste aankoopprijzen, maar niet ten koste van alles”, zegt Comeos-woordvoerder Peter Vandenberghe. “In alle overeenkomsten met plaatselijke leveranciers en producenten staat duidelijk dat de arbeidsvoorwaarden menselijk moeten zijn. Het moet veilig zijn, er moet recht zijn op vakbondsvereniging en kinderarbeid is natuurlijk helemaal uit den boze. Als we daarop inbreuken vaststellen, dan worden die contracten onmiddellijk beëindigd.”

Toch blijkt het niet altijd makkelijk om te garanderen dat ook in de praktijk al die beloftes worden toegepast. “Natuurlijk is het zo dat als je leverancier zegt dat die alle t-shirts zelf maakt, maar stiekem het werk uitbesteedt aan andere bedrijven, je daar geen controle meer op hebt”, aldus Vandenberghe. “Daar ligt de taak van de overheid. Die moet ervoor te zorgen dat die gebouwen veilig zijn, dat die vakbonden effectief worden toegestaan en dat er geen kinderarbeid meer is."