“Prijs van de dienstencheques mag omhoog”

Volgens hoogleraar en voormalig politicus Frank Vandenbroucke heeft de dienstencheque nog toekomst, maar mag de prijs gerust wat de hoogte in. Dat zegt hij naar aanleiding van tien jaar dienstencheques. Als minister van Werk was hij destijds een van de architecten van het systeem.

Na de zesde staatshervorming worden de dienstencheques een regionale bevoegdheid en kan elk gewest de regels naar eigen goeddunken aanpassen. Maar volgens grondlegger Frank Vandenbroucke kan het systeem ook in die nieuwe context blijven voortbestaan. Hij pleit wel voor een prijsstijging. "We hebben de kostprijs van de cheque tien jaar geleden bewust te laag gezet, om de zwarte arbeidsmarkt een klap toe te dienen. Dat is intussen gelukt, dus de prijs mag nu gerust nog wat stijgen. De belastingaftrek mag wat mij betreft zelfs volledig verdwijnen."

Opvallend is dat niet meer uitsluitend laaggeschoolden aan de slag zijn in de sector. Dat is mogelijk een gevolg van de crisis. Volgens cijfers van het adviesbureau IDEA consult is intussen 39,2 procent middengeschoold en 4,7 procent zelfs hooggeschoold. "Logisch," volgens Vandenbroucke, "want de groep laaggeschoolden in onze maatschappij krimpt elk jaar."