Ammoniaklek in het koelsysteem van het ISS

De astronauten in het International Space Station hebben vastgesteld dat er ammoniak lekt uit het koelingssysteem van de zonnepanelen. Volgens de commandant van het ISS is het lek "ernstig, maar niet levensbedreigend".
NASA2010

De bemanning van het ISS had donderdag vastgesteld dat er witte vlokken ammoniak rond het station dreven in de ruimte, die uit het station lekten. De ammoniak lekt uit een van de koelsystemen, die gebruikt worden om de stroomkringen te koelen waardoor de elektriciteit van de zonnepanelen loopt.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA benadrukt dat er reservesystemen zijn voor de getroffen stroomkring en dat ingenieurs onderzoeken hoe ze de stroomkring in kwestie kunnen omzeilen.

De NASA beraadt zich nu over wat er moet gebeuren. Mogelijk wordt de robotarm van het ISS ingezet voor een reparatie of wordt er opnieuw een ruimtewandeling uitgevoerd. In november 2012 hadden astronauten al eens een ruimtewandeling uitgevoerd om te zoeken naar een lek in hetzelfde koelingssysteem. Het lek was toen niet gevonden en nu is het lek duidelijk groter. 

Er zijn momenteel zes ruimtevaarders aan boord van het ISS, drie Russen, twee Amerikanen en de Canadese commandant Chris Hadfield. Die had gisteren getweet dat het probleem ernstig was, maar stabiel. De terugreis voor de commandant, een van de Amerikanen en een Rus stond al gepland voor maandag en zal naar verwachting gewoon doorgaan.