Begraven onder het puin in een laatste omhelzing

Twee textielarbeiders, een man en een vrouw, begraven onder het puin in een laatste omhelzing. Deze hartverscheurende foto is intussen hét beeld geworden van de ramp in de textielfabriek in Bangladesh, waarbij meer dan 1.000 mensen om het leven zijn gekomen.
taslima_74@yahoo.com www.taslimaakhter.com

De foto werd gemaakt door Taslima Akhter, een Bengalese fotografe en activiste. Wie de man en de vrouw zijn, weet ze niet. Wat hun functie of hun onderlinge relatie was, is eveneens een raadsel. In ieder geval zijn ze door de foto van Akhter nu het symbool geworden van de tragedie in Bangladesh.

"Elke keer als ik naar de foto kijk, voel ik me ongemakkelijk. Het achtervolgt me. Het is alsof ze tegen mij zeggen: wij zijn geen nummer of enkel goedkope arbeid en goedkope levens. Wij zijn mensen zoals jij. Ons leven is kostbaar, net als dat van jou, en onze dromen hebben ook waarde", zegt de fotografe aan het Amerikaanse magazine Time.