CO2-concentratie in lucht bereikt recordniveau

Het meest bekende meetinstrument voor kooldioxideconcentratie in de lucht is volgens het Amerikaanse agentschap NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) voorbij de symbolische drempel van 400 ppm (parts per million) gegaan, een ongekend niveau sinds miljoenen jaren en een teken van een verontrustende opwarming.
De hoge CO2-concentraties werden gemeten boven de Mauna Loa-vulkaan, op Hawaï

De CO2 die boven de vulkaan Mauna Loa op Hawaï (Stille Oceaan) opgetekend werd, liet donderdag een concentratie van 400,03 deeltjes per miljoen zien. Een meetinstrument van het Scripps-instituut in San Diego bleef donderdag met 399,73 ppm onder de 400 ppm. Sinds de eerste metingen in 1958, die 316 ppm gaven, gaat de curve constant naar omhoog.

"De vorige keer dat de planeet een concentratie van meer dan 400 ppm CO2 kende, was ongeveer 3 miljoen jaar geleden, toen de temperatuur op aarde twee of drie graden hoger lag dan in het pre-industriële tijdperk", merkt Bob Ward op, communicatiedirecteur van het onderzoeksinstituut Grantham voor klimaat- en milieuverandering.