Desmond Tutu stemt niet langer op het ANC

De Zuid-Afrikaanse anglicaanse aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu zal niet meer voor het ANC stemmen, de partij die sinds 1994 aan de macht is, na de afschaffing van de apartheid. Volgens Tutu is de overgang van een vrijheidsbeweging naar een politieke partij mislukt.

De excentrieke aartsbisschop, al eens het morele geweten van zijn land genoemd, heeft de voorbije decennia steevast voor het ANC (Afrikaans Nationaal Congres) van ex-president Nelson Mandela gestemd, maar kan dat nu niet meer opbrengen: "Ik kan helaas niet meer voor hen stemmen gezien de manier waarop de zaken zijn veranderd", kondigde hij vandaag aan.

Volgens Tutu heeft het ANC zeker zijn nut bewezen als vrijheidsbeweging tegen het apartheidsregime in het land, maar is de overgang naar een politieke partij mislukt. "De eenheid die gesmeed werd tijdens de strijd om de vrijheid vergemakkelijkt die overgang niet."

Het is niet de eerste keer dat de 81-jarige aartsbisschop kritiek uit op de regeringspartij. Vier jaar geleden dreigde hij er al eens mee niet meer op het ANC te stemmen wegens de verdeeldheid binnen de partij. In 2011 zette een geweigerd visum voor de dalai lama, die de 80e verjaardag van Tutu zou bijwonen, kwaad bloed.

"We moeten ons voorbereiden op dood Mandela"

Tutu riep zijn landgenoten ook op om zich voor te bereiden op de dood van Nelson Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. "Hij is 94, heeft al moeilijke momenten overleefd en God is zo goed geweest hem al die jaren bij ons te laten, maar het verdriet om zijn dood zal te intens zijn als we ons er niet op beginnen voor te bereiden", zie Tutu. "Iets wat elk moment kan gebeuren."

Volgens Tutu kan Zuid-Afrika het best garant staan voor de erfenis van Mandela, door zijn idealen in de praktijk om te zetten. "Het beste eerbetoon aan Mandela is een reële democratie die werkt", adviseerde hij zijn landgenoten.