Handleiding voor 3D-wapen moet van het net

De Amerikaanse vereniging die begin deze week een handleiding publiceerde om een vuurwapen te maken met een driedimensionele printer, heeft die plannen onder druk van de overheid van zijn website moeten halen. In enkele dagen tijd was de handleiding 100.000 keer gedownload.

Maandag gaf de controversiële Amerikaanse groep Defense Distributed in een filmpje op het internet een demonstratie van een vuurwapen dat ze met een 3D-printer hadden gemaakt. De 25-jarige student Cody Wilson, een van de "ontwerpers", had het wapen afgelopen weekend getest in Texas. En het werkt.

Het wapen was gemaakt met een 3D-printer die de groep voor 8.000 euro gekocht had op de veilingwebsite eBay. De printer vervaardigde het wapen laagje per laagje, in kunststof. Enkel voor de slagpin is een eenvoudige nagel van metaal nodig. Metaaldetectoren kunnen het wapen dan ook amper opsporen bij veiligheidscontroles.

Defense Distributed publiceerde maandag ook de handleiding om zelf een wapen met een 3D-printer te maken. Die werd in enkele dagen tijd 100.000 keer gedownload, naar verluidt vooral in Spanje en in de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid was niet opgezet met het 3D-wapen, omdat criminelen en terroristen op die manier relatief eenvoudig een wapen kunnen produceren.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nu een brief geschreven aan Defense Distributed waarin ze stellen dat het verspreiden van de handleiding mogelijk in strijd is met de internationale wetgeving over wapenhandel. Tot duidelijk is of dat effectief het geval is, moeten de plannen verwijderd worden.

"Tot nader order houdt de regering van de Verenigde Staten de controle over de informatie voor zich", staat in een rode balk op de website defcad.org, die door Defense Distributed beheerd wordt. De handleiding zou evenwel nog altijd op andere websites downloadbaar zijn.