Man zoekt vrouw. Kinderwens noodzakelijk

Heeft u een aquarium thuis? Zo ja, dan zou u de London Zoo een groot plezier kunnen doen door te kijken of u toevallig een vrouwelijke Mangarahara-cichlide heeft rondzwemmen. Wereldwijd zijn er nog maar drie exemplaren van de vis, allemaal mannetjes en allemaal in gevangenschap. De Londense Zoo heeft dus dringend een vrouwtje nodig om de soort in stand te houden.
Afbeelding van een vrouwtje

De Mangarahara-cichlide (Ptychochromis Insolitus) behoort tot de baarsachtigen. De vis dankt zijn ietwat opvallende naam aan de gelijknamige rivier op het Afrikaanse eiland Madagaskar, waar hij oorspronkelijk voorkwam. Meer dan waarschijnlijk is de vis in de natuur uitgestorven. Er zijn dammen gebouwd op de Mangarahara-rivier, waardoor de waterstroom her en der opgedroogd is en de natuurlijke leefomgeving van de vis verwoest werd.

Voor zover bekend leven er wereldwijd nog slechts drie Mangarahara-cichliden in gevangenschap, twee in de London Zoo en een in de Berlijnse dierentuin. Allemaal mannetjes.

De Berlijnse zoo hàd een vrouwtje rondzwemmen, maar zij kwam op een dramatische manier aan haar einde toen het mannetje haar doodde. Wat niet zo ongewoon schijnt te zijn voor cichliden, zij "oefenen" eerst partnerbinding en ouderlijke zorg voor de eitjes en de kroost, wat de gemoederen tussen man en vrouw vaak verhit.

De dood van het vrouwtje betekende hoe dan ook een ramp. De London Zoo deed samen met de Zwitserse Zurich Zoo navraag bij aquaria en dierentuinen overal ter wereld en schakelde zoveel mogelijk experts in, maar die speurtocht leverde helaas niets op.

De laatste sprankel hoop ligt nu bij het grote publiek. Particuliere aquariumhouders wereldwijd wordt gevraagd om te kijken of er in hun collectie een vrouwelijke Mangarahara-cichlide rondzwemt.

"Ze zijn prachtig lelijk, ze zijn ongewoon"

"We lanceren een dringende oproep aan iedereen die mogelijk en Mangarahara-cichlide heeft, of iemand kent die er mogelijk eentje bezit", zegt Brian Zimmerman, de curator van het aquarium van de London Zoo. "Het voortbestaan van de Mangarahara-cichlide is in gevaar. Voor de exemplaren die er mogelijk nog in het wild zijn, is het te laat, maar hier in Londen hebben we twee gezonde mannetjes, én de faciliteiten en de expertise om het verschil te maken."

"Als je er een hebt, zal je het waarschijnlijk wel weten", gaat Zimmerman voort. "De vissen zijn niet bepaald mooi, ze zijn prachtig lelijk, ze zijn ongewoon. Het mannetje is iets groter dan je hand, zilverachtig van kleur en heeft een staart met oranje punten. Het is een vis voor kenners, ze hebben toch wel wat ruimte en een deftig aquarium nodig." (foto links toont een mannetjesvis)

Gezien de leeftijd van de mannetjes (2 van de 3 zijn al 12 jaar oud) en de gefaalde poging om een vrouwtjesvis te vinden in andere dierentuinen, is Zimmerman niet bepaald hoopvol over het voortbestaan van Mangarahara-cichliden. "Er is waarschijnlijk maar een zeer kleine tot zelfs geen kans is dat deze vis zal overleven. Zoetwatervissen overal ter wereld worden ernstig bedreigd. Water wordt meer en meer afgeleid voor menselijk gebruik, wordt schaarser, en de vissen verliezen het pleit."

Wie de London Zoo denkt te kunnen helpen, wordt gevraagd te mailen naar het speciaal daarvoor in het leven geroepen e-mailadres fishappeal@zsl.org.