Nieuwe klacht tegen Berlusconi over omkoping

Het parket van de Zuid-Italiaanse stad Napels vraagt dat oud-premier Silvio Berlusconi doorverwezen wordt naar de rechtbank. Hij wordt ervan verdacht dat hij enkele jaren geleden een senator omgekocht heeft met als doel de toenmalige regering te doen vallen. Een rechter zal moeten beslissen of er ook echt een rechtszaak van komt.
AP2013

De centrumlinkse politicus Sergio De Gregorio werd in 2006 verkozen als senator. Later steunde De Gregorio een motie van wantrouwen tegen de toenmalige centrumlinkse premier Romano Prodi. Dat leidde er mee toe dat die in 2008 zijn ontslag indiende.

Berlusconi was toen leider van de centrumrechtse oppositie. Hij won de verkiezingen in 2008. De Gregorio werd ook opnieuw verkozen, maar dan wel op de centrumrechtse lijst van Berlusconi. Onlangs heeft De Gregorio, die niet meer verkozen raakte bij de parlementsverkiezingen in februari, bekend dat hij 3 miljoen euro van Berlusconi gekregen heeft.

Berlusconi ontkent de geruchten en verklaarde dat het Italiaanse Openbaar Ministerie De Gregorio verplicht heeft valse getuigenissen af te leggen door te dreigen hem anders naar de gevangenis te sturen.

Het parket van Napels had eerder al een verzoek tot onmiddellijke berechting van Berlusconi gevraagd, maar dat is toen geweigerd door de rechter. Nu dient het parket opnieuw een verzoek in, enkele dagen nadat Berlusconi veroordeeld was voor belastingfraude. Ook De Gregorio zelf en een journalist die optrad als tussenpersoon moeten doorverwezen worden volgens het parket.

Een rechter zal nu nog moeten beslissen of er effectief een rechtszaak komt. Berlusconi wordt ook nog strafrechtelijk vervolgd voor machtsmisbruik en betaalde seksuele betrekkingen met een minderjarige.