Pakistan sluit een bloedige kiescampagne af

In Pakistan is de campagne voor de parlementsverkiezingen van morgen afgesloten. Die campagne is tot een waar bloedbad gemaakt door toedoen van de Pakistaanse taliban, waarbij vrijwel dagelijks belangrijke politieke figuren om het leven zijn gebracht. Hoe dan ook zal de Pakistan People Party van president Asif Ali Zardari wellicht rake electorale klappen moeten incasseren.

Verwacht wordt dat de parlementsverkiezingen in Pakistan de eerste vreedzame machtsoverdracht tussen twee burgerregeringen zullen inluiden, sinds het land in 1947 onafhankelijk werd. In het verleden werd een burgerregering meer dan eens afgezet bij een militaire coup, of probeerde een pas verkozen premier zijn voorganger onschadelijk te maken via gerechtelijke weg.

Nochtans is de kiescampagne verre van vreedzaam verlopen, vooral door aanslagen van de Pakistaanse taliban, die het gemunt hebben op de heersende politieke klasse. Dan gaat het in de eerste plaats om partijleden van de PPP van president Zardari of van de Moslimliga van oud-premier Nawaz Sharif.

Naar schatting zijn de voorbije weken zo'n 100 doden gevallen, onder wie veel kandidaten bij de verkiezingen. Eerder deze week is de zoon van oud-premier Yusuf Raza Gilani ontvoerd vanop een verkiezingsmeeting.

Ook op verkiezingsdag wordt geweld verwacht. "Het enige wat we niet weten, is welke omvang het geweld zal hebben", zegt Ali Hasan Dayan, de Pakistaanse directeur van mensenrechtorganisatie Human Rights Watch.

Uppercut voor Zardari?

Verwacht wordt dat de Volkspartij (PPP) van president Asif Ali Zardari na vijf jaar aan de macht fors zal verliezen. De weduwnaar van oud-premier Benazir Bhutto wordt al jarenlang beschuldigd van corruptie en wordt in Pakistan ook "Mister 10 percent" genoemd. Bovendien doet de Pakistaanse economie het slecht en is de bevolking verder verarmd.

Wellicht zal de Moslimliga van oud-premier Nawaz Sharif (foto) forse winst boeken, maar Sharif wordt op de hielen gezeten door de Beweging voor Gerechtigheid (PTI) van de voormalige cricket-ster Imran Khan, wiens populistische campagne vooral bij de Pakistaanse jongeren lijkt aan te slaan. 

"Verkiezingen van de Verandering" luidt de slogan van Khan. Hopelijk gaat het met zijn kiesresultaat beter dan met zijn gezondheid, want eerder deze week raakte Khan zwaargewond toen hij tijdens een verkiezingsmeeting een onfortuinlijke val maakte.