Schauvliege geeft 850.000 euro aan Musical van Vlaanderen

Musical van Vlaanderen krijgt na een negatief subsidiebesluit toch geld van minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Het gaat om maar liefst 850.000 euro. "Het gaat om pure vriendjespolitiek", zegt Bart Eeckhout van De Morgen. Ook Studio 100 is niet te spreken over de beslissing.

Vorig jaar besliste minister van Cultuur Joke Schauvliege om Musical van Vlaanderen geen structurele meerjarensubsidies toe te kennen. Die beslissing lokte toen heel wat controverse uit. De minister heeft nu beslist om Musical van Vlaanderen toch subsidies toe te kennen, maar dan uit de projectenpot. Dat stond vanmorgen te lezen in De Morgen en Joke Schauvliege heeft het verhaal intussen bevestigd in "De ochtend" op Radio 1.

Het artistieke advies was negatief, maar toch krijgt Musical van Vlaanderen maar liefst 850.000 euro aan projectsubsidies voor de musical "Assepoester, het tamelijk ware verhaal". Daarnaast krijgt de organisatie ook nog eens 95.000 euro ondersteuning voor het project "Musicallabo", waarin studenten een musicalstage kunnen volgen.

"Dat is pure vriendjespolitiek"

Bart Eeckhout van De Morgen, die met het verhaal op de proppen kwam, spreekt van pure vriendjespolitiek. "Geert Allaert, artistiek leider van Musical van Vlaanderen, is goed bevriend met CD&V West-Vlaanderen", gooide hij vanmorgen een bommetje in "De ochtend".

Minister Schauvliege ontkent de aantijgingen echter. "Dat klopt helemaal niet. Wij geven subsidies aan een breed palet van kunsten, dat kan iedereen natrekken", klonk het.

Schauvliege maakt zich sterk dat ze de juiste beslissing heeft genomen. Ik probeer om de adviezen zo veel mogelijk te volgen, maar ik wijk daarvan af als een bepaald genre dreigt te verdwijnen", vertelde ze in "De ochtend". "Uit het zakelijke advies, dat wel positief was, blijkt ook dat een musical maken nu eenmaal 850.000 euro kost."

"Vorig jaar zei men mij dat ik de moed moest hebben om van de adviezen te durven afwijken. En nu verwijten dezelfde mensen mij dat ik dat gedaan heb", besluit de minister.

"Toch wel een zeer vreemd manoeuvre"

Studio 100 is allesbehalve tevreden met de toekenning van de 850.000 euro aan Musical van Vlaanderen. Het mediabedrijf van Gert Verhulst en Hans Bourlon bracht al verschillende succesvolle musicals op de planken, en dat zonder subsidies.

"Wij maken al sinds 1997 sprookjesmusicals", zegt Bourlon in "Het Journaal". "Daar zijn tot nog toe zo'n 1 miljoen mensen naar komen kijken. Dat is financieel niet gemakkelijk, maar wij hebben het wel steeds kunnen redden."

In Vlaanderen zijn er wat musicals betreft, maar twee grote spelers op de markt, zegt Hans Bourlon. Het gaat om Studio 100 en Musical van Vlaanderen. "Dan is het toch wel een zeer vreemd manoeuvre om een van die twee plots veel geld te geven. Dan kan de andere er beter mee stoppen", meent hij.

Schauvliege vindt die kritiek onterecht. "Studio 100 heeft geen dossier ingediend. Hadden zij een aanvraag voor projectsubsidies ingediend, waren zij even goed in aanmerking gekomen voor ondersteuning".