Turkish Airlines schrapt verbod op felle lippenstift

De Turkse nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines komt terug op het verbod voor stewardessen om lippenstift in felle kleuren te dragen. Die maatregel was begin mei ingevoerd en werd door velen gezien als een bewijs dat de Turkse staat aan het islamiseren is. Na een golf van protest laat directeur Temel Kotil nu weten dat het personeel opnieuw vrij de kleuren lippenstift mag kiezen.

"Onze personeelsleden mogen de kleuren gebruiken die ze zelf wensen", zegt algemeen directeur van Turkish Airlines Temel Kotil in enkele Turkse kranten. "De maatregel die lippenstift in felle kleuren verbood, was niet door de hiërarchie goedgekeurd."

Daarmee trekt hij een streep door de controversiële nieuwe esthetische code voor de stewards en stewardessen die de luchtvaartmaatschappij begin mei had gelanceerd. Die code stelde onder andere dat stewardessen hun lippen niet meer in een opvallende kleur mochten stiften. "Turkish Airlines geeft de voorkeur aan een simpele, verzorgde maquillage in een pastelkleur", klonk het toen.

De maatregel lokte van meet af aan veel protest uit bij grote delen van de bevolking. Velen zagen erin het bewijs dat Turkije langzaam aan het islamiseren is onder invloed van de conservatieve regeringspartij AKP. Veel vrouwen uitten hun ongenoegen door op sociaalnetwerksites foto's van zichzelf met veelkleurige make-up te plaatsen. 

Het is niet de eerste keer dat richtlijnen van Turkish Airlines controverse veroorzaakten. Zo was er veel te doen rond het verbod op alcoholische dranken tijdens binnenlandse vluchten. De luchtvaartmaatschappij is voor 49% in handen van de Turkse staat.