YouTube introduceert betaalde videokanalen

YouTube lanceert binnenkort 30 betaalkanalen waarop professionele filmpjes te zien zullen zijn. Dat heeft de videowebsite gisteren bekendgemaakt. Op die manier hoopt de dochter van internetgigant Google de strijd aan te gaan met concurrenten als Netflix. Een maandabonnement zal ongeveer 3 dollar kosten.
AP2010

Sinds eind 2008 zijn langspeelfilms van enkele grote Amerikaanse studio's al te huur en te koop via YouTube, maar binnenkort lanceert de videowebsite heuse betaalkanalen waarop professionele filmpjes te zien zullen zijn. 

Op vlak van betalende bezoekers, hinkt YouTube al een tijdje achterop in vergelijking met concurrenten als Netflix, Hulu en Amazon. Met een maandelijks bezoekersaantal van meer dan 1 miljard hoopt YouTube nu een graantje mee te pikken van deze vorm van inkomsten. 

In een beginfase zal YouTube 30 kanalen aanbieden waarop onder meer shows als "Sesamstraat" zullen worden uitgezonden. Het goedkoopste kanaal zal 99 dollarcent per maand kosten. De gemiddelde abonnementsprijs zou neerkomen op 3 dollar, zo'n 2,3 euro.

"Dit is nog maar het begin" zegt Malik Ducard van YouTube. "We willen het pad effenen zodat een hele resem partners hun eigen betalende kanalen kunnen introduceren."