"Memo's over aanval in Benghazi meermaals bewerkt"

Het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werden gisteren in het defensief gedrongen toen televisiezender ABC interne memo's toonde die suggereren dat de regering in haar communicatie over de aanval op de diplomatieke missie in het Libische Benghazi de terreurdreiging had geminimaliseerd. De woordvoerder van het Witte Huis heeft het over een "politiek spel".

ABC News toonde gisteren een reeks gelekte memo's die dienst deden als ondersteuning van de media-optredens van VN-ambassadeur Susan Rice in de nasleep van de aanval, waarbij in september vorig jaar de ambassadeur en vier andere Amerikanen het leven lieten. Rice kwam toen onder vuur te liggen omdat ze het incident omschreef als het resultaat van anti-Amerikaans protest, en niet sprak over een terroristische aanval.

Het Witte Huis hield steeds vol dat de verklaringen van Rice gebaseerd waren op informatie die destijds vergaard was door de inlichtingendiensten, maar de gelekte memo's tonen aan dat de regering de memo's extensief heeft bewerkt. Zo zou een woordvoerster van Buitenlandse Zaken verwijzingen naar eerdere waarschuwingen van de CIA over terreurgevaar in Benghazi en een referentie naar de radicale moslimgroep Ansar al-Sharia laten schrappen hebben.

De Republikeinse oppositie claimt dat de regering de terreurdreiging probeerde te relativeren in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november en eist volledige duidelijkheid. In het Amerikaanse Congres zijn sinds woensdag hoorzittingen over de aanval op de missie in Benghazi aan de gang.

Jay Carney, de woordvoerder van het Witte Huis, benadrukt dat de documenten maanden geleden al werden doorgespeeld aan de leden van het Congres in de aanloop naar de aanstelling van John Brennan als directeur van de CIA. Het feit dat de documenten nu opduiken in de media noemt hij "pogingen om een politiek spel te maken van een drama waarbij 4 Amerikanen om het leven kwamen". "Wij wilden niet - en ook de geheime dienst wilde dat niet- te snel conclusies trekken over wie verantwoordelijk was vooraleer alle feiten onderzocht waren."