"No-o, you can't vote on your own"

Het Eurovisiesongfestival van 2008 leverde een Oost-Europese winnaar op die in het Westen sneller vergeten was dan zijn liedje duurde. Op internet kreeg een andere "ster" van die avond de meeste punten. "No-o, you can’t vote on your own", tijdens de puntentoekenning, van een Zweedse blonde hunk wist via YouTube de harten van dochters, én moeders, duidelijk meer te beroeren dan het slaapverwekkende gekreun van de Russische winnaar.

Een zekere Björn ("You’re looking a million dollars", was de spontane reactie van de legendarische BBC-presentator Terry Wogan) lalde zich doorheen de puntentelling, bleek het moeilijk te hebben met het uitspreken van "Bosnië-Herzegovina" en gaf dus uiteindelijk 12 punten aan Zweden, het land waarvoor hij punten gaf.

"Zweden kunnen ook wel grappig zijn"

Ook al leek het alsof Björn te diep in het glas gekeken had, via sociale media werd snel duidelijk dat het hier ging om de in Zweden enorm populaire (stand-up)komiek Björn Gustafsson. De toen 22-jarige Gustafsson werd zelfs door het dagblad Aftonbladet tot "Grappigste Zweed" uitgeroepen.

Niemand twijfelde er dan ook aan dat het hier om een goed voorbereide grap ging. Volgens sommigen zelfs zo goed voorbereid dat hij de historisch geworden zin "No-o, you can’t vote on your own" uitsprak om de oneerlijk verlopende puntentelling tussen vooral bevriende Oost-Europese landen aan de kaak te stellen. Dat Zweden 12 punten aan Noorwegen gaf, bleek eerder toevallig.

Nochtans kon in Zweden niet iedereen lachen met de "zatte fratsen" van Gustafsson en schaamden sommigen zich voor zijn erbarmelijke Engels: "Nu denkt heel Europa dat we niet beter kunnen." Maar zij kregen op internetforums vaak onmiddellijk lik op stuk door te verwijzen naar het feit dat het om een grap ging, "en dat Zweden ook wel grappig kunnen zijn".

En zo werd Gustafsson "de echte winnaar van het Songfestival van 2008, waardoor het niet allemaal gloom en doom was", om het besluit van een blogger te citeren.

Zal de Belgische kandidaat Roberto Bellarosa ons land met zijn "Love kills" een ticket voor de finale bezorgen? We weten het dinsdagavond. Alle info over het Songfestival kunt u de hele week op onze site verwachten.

lees ook