Berlusconi waarschuwt de "linkse rechters"

In de stad Brescia in het noorden van Italië is er vanavond een opvallende manifestatie geweest van de partij van Silvio Berlusconi. De ex-premier en mediamagnaat had de bijeenkomst georganiseerd om te protesteren tegen de "gepolitiseerde magistraten in Italië". Duizenden partijleden en ook enkele ministers trokken van leer tegen de magistratuur.

Berlusconi was er ook zelf en zei in een toespraak dat zijn hervormingen van Justitie erdoor zullen komen zodat rechters die fouten maken, gestraft kunnen worden. Er is een regering met een ruime meerderheid, zo liet Berlusconi er dreigend op volgen.

Volgens Berlusconi proberen de linkse rechters van Milaan hem namelijk politiek uit te schakelen. Zijn tegenstanders zeggen dat hij zijn politieke positie misbruikt heeft om uit de handen van het gerecht te blijven.

Berlusconi werd woensdag in beroep veroordeeld tot vier jaar cel wegens belastingfraude. Hij stapt nu naar het Hooggerechtshof zodat de straf voorlopig opgeschort wordt. Maandag komt ook de zaak rond de minderjarige prostituee Ruby weer voor de rechter.

Er waren in Brescia ook tientallen tegenbetogers die schreeuwden dat Berlusconi naar de gevangenis moet (foto onder). De politie was massaal aanwezig om de voor- en tegenstanders van Berlusconi uit elkaar te houden.