Guatemala veroordeelt ex-dictator Rios Montt

In Guatemala is voormalig dictator Efrain Rios Montt tot 80 jaar cel veroordeeld wegens schendingen van de mensenrechten in de jaren 80. Montt kan nog wel in beroep gaan.
AP2013

De rechtbank achtte Montt schuldig aan genocide en misdaden tegen de mensheid. Daarvoor heeft hij 80 jaar celstraf gekregen. Het is de eerste keer in Latijns-Amerika dat een voormalig staatshoofd op die manier veroordeeld wordt. De veroordeling leidde tot emotionele taferelen bij families van de slachtoffers.

Tot vorig jaar genoot Montt onschendbaarheid omdat hij in het parlement zat, maar sindsdien is het gerecht er in geslaagd om hem in verdenking te stellen. Of hij ook effectief naar de cel gaat, is nog niet duidelijk. Montt kan nog in beroep gaan. Bovendien is de maximumstraf in Guatemala 50 jaar en is er de hoge leeftijd van de veroordeelde.

Montt wordt veroordeeld voor brutaliteiten tijdens zijn bewind, maar vooral ook voor massamoord op Maya-indianen. Hij ontkent alle schuld en zegt dat hij pas na zijn bewind vernomen heeft over de wandaden.

Kort, maar hevig presidentschap

Generaal Efrain Rios Montt greep samen met twee andere topmilitairen de macht tijdens een staatsgreep in maart '82. Dat was op het hoogtepunt van de burgeroorlog tussen het leger en linkse rebellen die in totaal 36 jaar geduurd heeft en meer dan 200.000 slachtoffers heeft gemaakt.

Om de rebellie de kop in te drukken, liet Montt duizenden Maya's gedwongen deporteren naar plaatsen waar ze buiten de invloed van de rebellen zouden komen. Dat verliep erg gewelddadig en daarbij zijn er veel slachtoffers gevallen.

In augustus '83 werd Montt door andere militairen afgezet. Nadien zat hij decennia lang in het parlement. Onder meer Nobelprijswinnares voor de Vrede Rigoberta Menchu, zelf Indiaanse, heeft zich jarenlang ingezet om Montt voor de rechtbank te brengen.